ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ HPV


Ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV είναι ο μοναδικός εμβολιασμός που προστατεύει αποδεδειγμένα από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων (Human Papillomavirus – HPV) έχει περισσότερους από 120 διαφορετικούς τύπους και μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Σε κάποιες μορφές αυτού του ιού οφείλεται η εμφάνιση των οξυτενών κονδυλωμάτων, καθώς και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, κακοήθειες του κόλπου, του αιδοίου, και του πρωκτού συχνά οφείλονται σε επιθετικούς τύπους αυτού του ιού. Ο εμβολιασμός εναντίον του HPV γίνεται με τα εμβόλια Gardasil ή Cervarix, τα οποία προκαλούν τη δημιουργία ειδικών αντισωμάτων και παρέχουν υψηλή προστασία εναντίον των δύο πιο επικίνδυνων για καρκινογένεση τύπων 16 και 18 του HPV, που μαζί ευθύνονται για το 70% των καρκίνων του τραχήλου. .

Επιπλέον, το εμβόλιο Gardasil παρέχει προστασία και εναντίον των τύπων 6 και 11, που ευθύνονται για το 90% των κονδυλωμάτων. Ο εμβολιασμός εναντίον του HPV γίνεται σε 3 δόσεις, 0 ,2 και 6 μήνες μετά την πρώτη δόση για το Gardasil και 0,1 και 6 μήνες μετά την πρώτη δόση για το Cervarix, οι οποίες πρέπει να γίνονται μέσα σε περίοδο ενός έτους. Ο εμβολιασμός εναντίον του HPV γίνεται σε ηλικίες 11 έως 26 ετών και χορηγείται δωρεάν μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, με τη σημείωση ότι από την 01.01.2017 θα είναι δωρεάν για τα κορίτσια μέχρι την ηλικία των 13 ετών.

Ο εμβολιασμός εναντίον του HPV έχει αποδειχθεί απολύτως ασφαλής μέχρι σήμερα και μετά από τη χορήγηση περίπου 175 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου παγκοσμίως, δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες. Όπως και μετά από κάθε εμβολιασμό, μπορεί να περιγραφούν ήπια ενοχλήματα όπως πόνος, ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο του εμβολιασμού και δεκατική πυρετική κίνηση. Ακόμη και μετά τον εμβολιασμό, ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με το τεστ Παπανικολάου εξακολουθεί να είναι απαραίτητος, διότι ένα μικρό ποσοστό καρκίνων του τραχήλου που οφείλεται σε ογκογόνους τύπους του HPV δεν καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Ο εμβολιασμός εναντίον του HPV μπορεί να γίνει και σε γυναίκα που έχει ήδη σεξουαλικές επαφές, με τη διαφορά ότι αν είναι φορέας κάποιου τύπου HPV, το εμβόλιο θα της παρέχει μειωμένη προστασία για τον τύπο αυτό. Ωστόσο, η πιθανότητα η γυναίκα να μη βοηθηθεί από τον εμβολιασμό, ακόμη και αν έχει HPV είναι μόνο 3%, επομένως φαίνεται πόσο χρήσιμος είναι ο εμβολιασμός. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τρίτος συχνότερος γυναικολογικός καρκίνος παγκοσμίως. Σήμερα στην Ευρώπη χάνουν κάθε ώρα τη ζωή τους περίπου 3 νέες γυναίκες από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, δηλαδή από μια νόσο που είναι δυνατό να προληφθεί σχεδόν 100% με τον εμβολιασμό εναντίον του HPV.