ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ


Τα κονδυλωματα είναι διογκώσεις που αναπτύσσονται στο δέρμα, ή στους βλεννογόνους, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Στις μέρες μας γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι HPV και διακρίνονται σε υψηλού ή χαμηλού κινδύνου ανάλογα με την δυνατότητά τους να προκαλέσουν ανάπτυξη καρκινικών ή άλλων βλαβών. Κάποιοι από αυτούς τους τύπους, οδηγούν στην ανάπτυξη των κονδυλωμάτων.


ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ


Τα κονδυλωματα διακρίνονται σε οξυτενή ή επίπεδα. Ειδικότερα, τα οξυτενή κονδυλωματα είναι καλοήθεις αλλοιώσεις που δεν προκαλούν καρκίνο, σε αντίθεση με τα επίπεδα κονδυλωματα που θεωρούνται προκαρκινικές αλλοιώσεις και αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Τα κονδυλωματα εμφανίζονται στο δέρμα και στις βλεννογόνες μεμβράνες του σώματος, ως μικρές διογκώσεις. Αν και τα κονδυλωματα δεν εμφανίζονται μόνο στα γεννητικά όργανα, η εμφάνισή τους στο σημείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την ιατρική κοινότητα. Είναι ενδεικτικό ότι η πλειοψηφία των γυναικών που έχουν εμφανίσει καρκίνο του τραχήλου, έχουν εμφανίσει και κονδυλώματα στην περιοχή αυτή.

Ανάλογα με το είδος, τα κονδυλωματα μπορούν να παρουσιάσουν μικρή ή μεγάλη επίπτωση. Στην πρώτη περίπτωση, εμφανίζουμε πληγές, αιμορραγία, μόλυνση, προβλήματα κατά την ούρηση ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις τα κονδυλωματα μπορούν να μεγαλώσουν σημαντικά σε έκταση, να οδηγήσουν σε δυσπλασίες, καρκίνους πρωκτογεννητικής χώρας, καρκίνο του τραχήλου κ.ο.κ.


ΕΜΦΑΝΙΣΗ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ


Τα κονδυλωματα μεταδίδονται κυρίως με την σεξουαλική επαφή, ακόμη και εάν αυτή δεν είναι πλήρως ολοκληρωμένη, και κατατάσσονται στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Το προφυλακτικό μειώνει τη πιθανότητα μετάδοσης κονδυλωμάτων αλλά και του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, δεν μπορεί όμως να την αποκλείσει πλήρως. Επίσης, μπορεί να μεταδοθούν και από την μητέρα προς το έμβρυο κυρίως σε περίπτωση φυσιολογικού τοκετού.

Τα σημεία εμφάνισης στην γυναίκα αφορούν μεταξύ άλλων στο δέρμα της περιοχής του αιδοίου, στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας, στο δέρμα της περινεϊκής περιοχής, στο δακτύλιο και στο βλεννογόνο του ορθού όπως επίσης στον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Τα κονδυλωματα στις γυναίκες συνήθως δεν έχουν συμπτώματα. Δεν πονάνε και δεν δημιουργούν φαγούρα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύονται από κνησμό. Στον άνδρα αναπτύσσεται συνήθως στο πέος, στην ουρήθρα, τους όρχεις και τον πρωκτό και συνήθως συνοδεύονται από φαγούρα και κνησμό, πολλές φορές έντονο.

Με μια απλή γυναικολογική εξέταση ο γιατρός μπορεί εύκολα να εντοπίσει τα εξωτερικά κονδυλώματα με την βοήθεια κολποσκοπίου. Σε περίπτωση εσωτερικών κονδυλωμάτων, το τεστ Παπ μπορεί να δείξει αλλοιώσεις που να αφορούν τον ιό HPV και να προχωρήσει σε βιοψία.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Σε επίπεδο πρόληψης, ο εμβολιασμός κατά του HPV, προστατεύει τον οργανισμό και από τους τύπους του ιού που προκαλούν τα κονδυλωματα. Προτείνεται σε ηλικίες από 12 ετών, όποτε και δεν έχουν αρχίσει οι σεξουαλικές επαφές και ενδείκνυται και σε νεαρές γυναίκες μέχρι 26 ετών. Έχει σύσταση από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και χορηγείται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα αποτελέσματα της διάγνωσης θα δώσουν και την αντίστοιχη θεραπεία. Φαρμακευτικά, χρησιμοποιείται ποδοφυλοτοξίνη και ιμικουιμόδη καθώς επίσης τριχλωροοξικό οξύ και ποδοφυλλίνη που εφαρμόζονται από τον ίδιο τον γιατρό. Επεμβατικά, οι θεραπείες περιλαμβάνουν περιλαμβάνουν καταστολή με κρυοπηξία, ηλεκτροδιαθερμία και laser αλλά και την αφαίρεση τους χειρουργικά.

Τα αποτελέσματα της διάγνωσης θα δώσουν και την αντίστοιχη θεραπεία. Φαρμακευτικά, χρησιμοποιείται ποδοφυλοτοξίνη και ιμικουιμόδη καθώς επίσης τριχλωροοξικό οξύ και ποδοφυλλίνη που εφαρμόζονται από τον ίδιο τον γιατρό. Επεμβατικά, οι θεραπείες περιλαμβάνουν περιλαμβάνουν καταστολή με κρυοπηξία, ηλεκτροδιαθερμία και laser αλλά και την αφαίρεση τους χειρουργικά. Κάθε σεξουαλικά ενεργός άνθρωπος κινδυνεύει να προσβληθεί από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Μάλιστα, όσο μικρότερη ηλικιακά είναι μια γυναίκα, τόσο ευκολότερα προσβάλλεται από τον HPV αν και καταφέρνει ευκολότερα να ξεπερνά την λοίμωξη. Αντίθετα οι μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες προσβάλλονται δυσκολότερα από τον ιό αλλά και δυσκολεύονται περισσότερο να τον αποβάλλουν εάν προσβληθούν.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για του οποίους θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν τα κονδυλωματα, όπου μεταξύ άλλων είναι η μη σχολαστική υγιεινή φροντίδα της γεννητικής περιοχής, η μη χρήση προφυλακτικού, οι ανοσολογικές ανεπάρκειες και τα ανοσοκατασταλτικά, η εμφάνιση διαβήτη, το κάπνισμα, η κακή διατροφή και οι διαταραχές του ύπνου.