ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ


Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια από τις ομορφότερες περιόδους στη ζωή κάθε γυναίκας που τη βιώνει. Από τη στιγμή που θα αντικρίσει το θετικό τεστ εγκυμοσύνης ολόκληρη η ζωή της αλλάζει και ξεκινάει ένα πρωτόγνωρο ταξίδι προς τη μητρότητα. Η εγκυμοσύνη χωρίζεται σε 3 τρίμηνα και έχει συνολική διάρκεια 40 εβδομάδες. Η εβδομάδα κύησης καθώς και η πιθανή ημερομηνία τοκετού (Π.Η.Τ.) υπολογίζονται με βάση την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως (Τ.Ε.Ρ.) της γυναίκας. Μετά τη σύλληψη, το γονιμοποιημένο ωάριο που ονομάζεται ζυγώτης, ταξιδεύει από τη σάλπιγγα προς τη μήτρα και τελικά εμφυτεύεται στο εσωτερικό της, που ονομάζεται ενδομήτριο.

Η εγκυμοσύνη γίνεται αντιληπτή, όταν καθυστερεί η αναμενόμενη έμμηνος ρύση της γυναίκας, δηλαδή περίπου την 5η εβδομάδα κύησης. Ο ζυγώτης πολλαπλασιάζεται και τα κύτταρα γίνονται 2,4,8,16 κ.λπ. σχηματίζοντας το μορίδιο και έπειτα τη βλαστοκύστη. Σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης αρχίζει να σχηματίζεται πρώτο το κυκλοφορικό σύστημα του εμβρύου και έπειτα το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η μητέρα νιώθει τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης που είναι η κούραση και η υπνηλία, η ναυτία και το πρησμένο στήθος.

Στη συνέχεια αναπτύσσονται σταδιακά τα υπόλοιπα όργανα του εμβρύου και η μέλλουσα μητέρα υποβάλλεται σε συγκεκριμένες εξετάσεις για να ελεγχθεί το καλώς έχειν του εμβρύου και η ομαλή πορεία της κύησης. Η εγκυμοσύνη πρέπει να αποτελεί μια περίοδο ευεξίας και χαράς της εγκύου, στην οποία συνεργάζεται με το μαιευτήρα της και λειτουργούν σαν ομάδα με στόχο την επιτυχή έκβαση της κύησης και του τοκετού.