ΚΑΦΕΟΕΙΔΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ (ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ)



Ο εχθρός του καλού σεξ


Γιατί οι γυναίκες ορισμένες φορές εμφανίζουν καφέ κολπικά υγρά στη μέση του κύκλου; Είναι φυσιολογικό και γιατί αυτό συμβαίνει στις μέρες της ωορρηξίας; Όταν τα κολπικά υγρά έχουν χρώμα ανοιχτό έως σκούρο καφέ, σημαίνει ότι περιέχουν λίγο αίμα το οποίο επειδή αργεί να βγεί, έχει υποστεί οξείδωση και έχει χάσει το αναμενόμενο κόκκινο χρώμα του αφού όπως ξέρουμε, όταν βγαίνει αμέσως, έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα. Για τον λόγο αυτό, η κατάσταση θεωρείται φυσιολογική κυρίως γιατί στην αρχή και στο τέλος το αίμα είναι λίγο και κυρίως ρέει αργά.

Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος, αποτελείται από δυο φάσεις που χωρίζονται μεταξύ τους από την ωορρηξία. Στην πρώτη φάση, σε μια από τις δυο ωοθήκες αναπτύσσεται το ωοθυλάκιο, μία μικρή κύστη. Παράλληλα παράγονται ορμόνες από τις ωοθήκες (οιστρογόνα και προγεστερόνη), που προετοιμάζουν τη μήτρα για μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. Όταν το ωοθυλάκιο φτάσει περίπου 2 εκατοστά, γίνεται η ωορρηξία, οπότε σπάει και απελευθερώνεται το ωάριο, μέσα στην σάλπιγγα της μήτρας. Εκεί συναντά το σπερματοζωάριο και μαζί, σχηματίζουν το έμβρυο.

Η διάρκεια της περιόδου διαρκεί από τέσσερις έως επτά ημέρες, ενώ η ποσότητα και η ροή του αίματος διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Εάν η ροή του αίματος είναι περισσότερο αυξημένη από το συνηθισμένο, τότε μπορεί να υπάρχει ένα παθολογικό πρόβλημα, όπως κάποιος πολύποδας, ινομυώματα, αδενομύωση, ενδομητρίωση ή φλεγμονή της πυέλου.Τα κολπικά αυτά υγρά εκκρίνονται από τον κόλπο καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έχουν προστατευτική δράση απέναντι στο γεννητικό σωλήνα της γυναίκας δηλαδή τον τράχηλο και τον κόλπο, διά μέσου της οποίας περνάει το μωρό κατά τον τοκετό. Οι εκκρίσεις αυτές συνδράμουν στην προστασία του ενδεχόμενες μολύνσεις, αφού υποβοηθούν τη διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου.


ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ


Το χρώμα των κολπικών υγρών είναι συνήθως λευκό, αλλά μερικές φορές και πιο συχνά σε προχωρημένες εγκυμοσύνες, μπορεί να πάρει καφέ ή ροζ απόχρωση, ιδιαίτερα μετά από κάποια σεξουαλική επαφή. Η απόχρωση αυτή πιθανόν να οφείλεται στην ανάμιξή τους με σταγόνες αίματος, που προέρχονται από τον τράχηλο, του οποίου τα αγγεία, λόγω των ορμονικών ερεθισμάτων της εγκυμοσύνης, είναι πιο εύθραυστα.

Η καφεοειδής αιμορραγία στην μέση του κύκλου, οφείλεται συνήθως στις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν σε αυτή τη φάση. Έτσι, εκτός από ωορρηξία θα υπάρξει και κάποια απώλεια αίματος από το ενδομήτριο της μήτρας. Αν και γενικά μπορεί να θεωρηθεί μια φυσιολογική κατάσταση, η επίσκεψη στον γυναικολόγο κρίνεται απαραίτητη διότι μπορεί να υπάρχουν και παθολογικά αίτια. Σε αυτά περιλαμβάνονται πιθανή εγκυμοσύνη, ορμονικές ανωμαλίες, προβλήματα με την πήξη του αίματος, χρόνιες παθήσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, τραυματισμοί, πολύποδες, τραχηλίτιδα, αδενομύωση, προβλήματα με τον θυρεοειδή, ή ακόμη και πιθανότητα καρκίνου στον κόλπο, την μήτρα ή τον τράχηλο.

Η επίσκεψη στον γυναικολόγο θα οδηγήσει σε μια σειρά εξετάσεων όπως υπερηχογράφημα των εσωτερικών γεννητικών οργάνων, αιματολογικές εξετάσεις για έλεγχο της κατάστασης του θυρεοειδούς αδένα αλλά και πλήρης ορμονικός έλεγχος. Ακόμη, θα πρέπει να γίνει έλεγχος του ιστορικού της ασθενούς για τυχόν παθολογικά αίτια, καταγραφή φαρμακευτικής αγωγής εάν υπάρχει αλλά και εξερέυνηση του οικογενειακού ιατρικού ιστορικού. Σε σπανιότερες και ειδικότερες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί να γίνει βιοψία του ενδομητρίου ή και λαπαροσκόπηση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο γυναικολόγος θα είναι σε θέση να αντιληφθεί τις διαφορές όταν τα υγρά λάβουν απόχρωση πρασινωπή η κιτρινωπή με δυσάρεστη οσμή αφού οι κολπικές εκκρίσεις αυτής της φύσεως συνδέονται με κάποια μικροβιακή η μυκητιασική μόλυνση στον κόλπο και στον τράχηλο που αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη θεραπεία.

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις, η θεραπεία εξαρτάται από τους αιτιολογικούς παράγοντες. Πρώτα από όλα, προκειμένου να προβεί ο ιατρός σε κάποια μορφή θεραπείας, θα πρέπει να ελεγχθεί εάν το φαινόμενο είναι τυχαίο και παροδικό, ή αντιθέτως εμφανίζει ανησυχητικά και μη φυσιολογικά σημάδια. Η συνηθέστερη λύση είναι η ρύθμιση του κύκλου με ορμονικά σκευάσματα όπως η προγεστερόνη και τα αντισυλληπτικά ή τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος με προγεστερόνη που ελαττώνει την ποσότητα του αίματος στην περίοδο. Σπανιότερα κάποια χειρουργική επέμβαση η οποία καθορίζεται από τα διαγνωστικά ευρήματα.